Круглий стіл на кафедрі мовно-літературної освіти Інституту післядипломної освіти

У межах Фестивалю науки – 2022 в Університеті Грінченка (до Дня науки в Україні) на кафедрі мовно-літературної освіти ІПО проведено круглий стіл «Професійно-педагогічна культура вчителя в умовах сьогодення».

Мета: визначення пріоритетів розвитку мовно-літературної освіти, висвітлення основних особливостей професійного розвитку вчителів-словесників у сучасних умовах, обговорення проблемних питань у професійній педагогічній сфері та шляхів їх розв’язання.

Модератор заходу – завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент Н.М. Дика.

В обговоренні проблематики круглого столу взяли участь: Н.М. Дика («Особливості професійно-педагогічної комунікації вчителя у критичних життєвих ситуаціях»), С.І. Сафарян («Основні аспекти гуманістичної спрямованості вчителів у складних педагогічних ситуаціях»), І.В. Кузьменчук («Латеральне мислення як складова професійного мислення вчителя зарубіжної літератури»), Л.О. Співакова («Адаптивне мислення — базова навичка ХХІ століття»), В.О. Микитенко («Превентивна культура вчителя-словесника як складник інфомедійної грамотності»), О.В. Шкіренко («Розвиток професійно-педагогічної, духовної культури і цінностей вчителя в умовах сьогодення»).

Прикладний аспект проблеми висвітлено у виступах Л.О. Жарікової («НУШ: концептуальні підходи до вивчення англійської мови»), О.П. Глазової («Практико-орієнтовані завдання на уроках української мови») та ін.

Круглий стіл відбувся в конструктивному форматі. Було концептуально виокремлено, що професійно-педагогічна культура віддзеркалює інтелект творчого вчителя, вимагає інтегрованого, міждисциплінарного вивчення. Склалася цікава, грунтовна, наукова дискусія, у процесі якої підсумували, що професійна культура пов’язана з диференціацією і професіоналізацією педагогічної діяльності, вимагає достатньої спеціальної підготовки, виховання, і розвитку професійно значущих особистісних здібностей та якостей, формування життєво необхідних ключових компетентностей для повноцінного життя і професійної діяльності в сучасному швидко змінюваному соціумі.

Прев’ю

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь