МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ УРОКІВ ШКОЛИ «НОВА ГЕНЕРАЦІЯ» У ПРОЦЕСІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ (ОЧНА ТА ДИСТАНЦІЙНА ФОРМИ НАВЧАННЯ)

Метою мовно-літературної освітньої галузі є розвиток компетентних мовців і читачів із гуманістичним світоглядом, які володіють українською мовою, читають інформаційні та художні тексти, зокрема класичної та сучасної художньої літератури (української та зарубіжної), здатні спілкуватися іноземними мовами для духовного, культурного та національного самовираження та міжкультурного діалогу, для збагачення емоційно-чуттєвого досвіду, творчої самореалізації, формування ціннісних орієнтацій і ставлень, – зазначено в Державному стандарті базової середньої освіти, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2020 р. № 898.

Дистанційні уроки школи «Нова генерація» побудовані на компетентнісній основі з реалізацією наскрізних ліній програм відповідно до Концепції НУШ.

Педагогічна практика переконує, що організація освітнього процесу на компетентнісній основі є виправданою стратегією, спрямованою на формування у здобувачів освіти предметної компетентності та життєво необхідних ключових компетентностей.

Оскільки Держстандарт базової середньої освіти стосуються двох циклів предметного навчання – адаптаційного (5-6 класи) і базового (7-9 класи), то побудовані у відповідності до Концепції НУШ дистанційні уроки школи «Нова генерація» для учнів 10-11 класів мають випереджувальний характер.

Ілюструючи навчальні модулі дистанційними уроками або їх фрагментами, викладачі ІПО Київського столичного університету імені Бориса Грінченка наголошують передовсім на необхідності формування в учнів предметних і ключових компетентностей, а також корисних, або й необхідних для життя навичок. Таким чином, інформацію про компетентнісно орієнтоване навчання, а також про використання інноваційних технологій, сучасних методів та прийомів навчання мов і літератури вчителі-словесники сприймають з опорою на вже апробовані в освітньому процесі уроки.

Саме такий підхід забезпечує актуальність і практико-орієнтоване використання уроків Дистанційної школи «Нова генерація» у програмах курсів підвищення кваліфікації педагогів ІПО Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Уроки дистанційної школи «Нова генерація» є корисним ресурсом для викладачів кафедри мовно-літературної освіти Інституту післядипломної освіти Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, які активно їх залучають у дистанційних та очних модулях, вебінарах, форумах тощо з метою підвищення кваліфікації педагогів.

Завантажити повну версію можна тут

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь